Utrechts Documentatiesysteem
2012.0001a
Werkgroep Documentatie
(jaarverslag 2012)



We kijken in ons verhaal over 2012 eerst even vooruit, want begin 2013 is het project gepresenteerd, waaraan vooral in het verslagjaar is gewerkt: het ‘Panorama van Utrecht rond 1870’. Hiervoor is de fotoserie geanalyseerd, die W.C. van Dijk rond 1870 vanaf de Domtoren maakte. Deze reeks van 11 foto’s vormt, samen met een aquarel die twee ontbrekende foto’s vervangt, een uniek inzicht in het hart van de stad, zoals die er zo’n 140 jaar geleden uitzag. Op de afbeeldingen zijn de meeste panden geïdentificeerd en met de muis zie je meteen wat wat is. Het herkennen van die panden was vaak eenvoudig, vaker echter bijna onmogelijk. De kracht van het project zit in dat wat te voorschijn komt als je erop klikt. In veel gevallen zijn dat foto’s, bouwtekeningen en literatuur. Natuurlijk kan dat niet in één jaar bijeengesprokkeld zijn, het ‘Panorama van Utrecht’ is in feite een extra ingang op dat wat de afgelopen dertig jaar uitgezocht is. Iedere foto geeft bovendien een directe toegang tot de originele foto op de site van Het Utrechts Archief. Het voorjaarsnummer 2013 van de Binnenstadskrant wijdde een enthousiast en uitgebreid artikel aan dit werk. Kijken? Zie Documentatie.org, type ‘panorama Domtoren’ in en kies het gewenste deel van de stad.








                                                         (Bron: Jaarverslag UMF/2012)



Bij het genoemde project sluit goed aan het uittypen van de literatuurkaarten van onder meer de Oudegracht door Hans Venker. Ad Rijneveld, Bert Groen en Guus Peters plaatsten weer veel bouwtekeningen online. Van een groot deel van de panden in de Oude Stad zijn nu ook basisgegevens, zoals oude adressen, het negentiende-eeuwse wijkhuisnummer, het huidige en oorspronkelijke kadasternummer te vinden. Ria van Rijswerk werkt stug door aan dit monnikenwerk. Een niet onbelangrijk resultaat: wie alleen een wijkhuisnummer of kadasternummer heeft, kan nu van 3000 panden, al dan niet gesloopt, het juiste adres vinden. Met alles wat erover beschikbaar is. Was het pand in 1870 vanaf de eerste trans van de Dom te zien? Dan geeft een knipperend bolletje op de panoramafoto aan waar je moet kijken. De bijdragen van de andere medewerkers waren even onmisbaar. De ziekte en het overlijden van Ton van Rooijen wierp een donkere schaduw over het jaar.

In 2012 werkten mee: Evert van Ewijk, Bert Groen, Jos de Grood, Dick Moesbergen, Jean Penders (coördinator), Guus Peters, Ton van Rooijen, Ad Rijneveld, Ria van Rijswijk en Hans Venker.

Jean Penders